Fotbolls EM – bästa turneringarna

EM 1992

Fotbolls EM har spelats i olika tappningar sedan 1958, men det var egentligen 1960 som det kunde liknas vid någon form av turnering. Det var dock inget gruppspel på den tiden utan bara ett kval följt av utslagningsomgångar. EM 1980 i Italien var första gången där vi hade ett regelrätt gruppspel och utslagningsomgångar. Då vann Västtyskland guld efter att kultspelaren Klaus Allofs vunnit skytteligan på fyra mål.

Konceptet med 8 lag och två grupper fortsatte efter 1980 fram till 1992, innan det år 1996, övergick till 16 lag och fyra grupper. Så här har det sett ut sedan dess, du har även alternativet att spela på turneringarna via något spelbolag.

Formatet har sedan ändrats ett antal gånger och numera är det 24 lag inblandade, och EM 2020 kommer hela 13 länder dela på arrangörskapet.

EM 1992

Sverige stod som arrangör för Europamästerskapen i fotboll 1992 i en turnering som går till historien som en av de mest klassiska EM-slutspelen någonsin. Guldvinnare blev mycket oväntat Danmark som inte ens skulle vara med från början. Men efter att Jugoslavien tvingats tacka nej på grund av inbördeskrig gick platsen till danskarna.

Det ska de vara glada över, för det lade grunden till Danmarks största fotbollsframgång genom alla tider. Ingen kan på förhand ha trott att Danmark av alla lag skulle bli de som fick lyfta bucklan. De flesta räknade nog Tyskland, Italien och kanske England som större favoriter.

Det blev även en stor fest för alla svenska fotbollsfans med tanke på hur länge sedan det var sedan vi organiserade ett stort mästerskap (VM 1958).

EM 1996

“Football’s coming home” var låten som dånade över hela England under EM 1996. Det var under den parollen som hemmanationen England skulle bärga den så efterlängtade titeln. Så blev dock inte fallet trots att de gjorde en ganska bra turnering och tog sig till semifinal där Tyskland blev för svåra.

Det här var istället mästerskapet då fotbollsvärlden fick stifta bekantskap med en rad nya namn som Pavel Nedved, Patrik Berger, Karel Poborski i det Tjeckiska landslaget. Tjeckerna tog sig hela vägen till final och ställdes mot Tyskland. Tyvärr för deras del tog det stopp efter två mål av Olivier Bierhoff i en match som slutade 2-1.

EM 2000

För första gången arrangerades EM i två länder, Holland och Belgien. Sverige gjorde en riktigt svag turnering och åkte ut redan i gruppspelet med endast en inkasserad poäng. Men vi var ändå närvarande i allra högsta grad. Dels tack vare E-type som stod för den klassiska EM-låten Campione, och dels då Anders Frisk dömde finalen.

Något annat som kännetecknade mästerskapet var de våldsamma kravallerna som ägde rum. Framför allt var det engelsmännen som stökade. I Charleroi greps till exempel 900 engelska huliganer när England och Tyskland möttes.

Vinnare blev Frankrike efter att ha besegrat Italien i finalen. Matchhjälte blev David Trezeguet som hängde dit det avgörande målet i golden goal.

Flest mål gjorde Patrick Kluivert (Holland) och Savo Milosevic (Jugoslavien) med 5 kassar vardera.