Fotbolls EM i framtiden

Fotbolls EM

Hur kommer egentligen EM i Fotboll se ut i framtiden? Det är givetvis svårt att svara på, men vi har vår gissning klar i alla fall.

Nytt format med fler länder

Vi ser en utveckling i fotbollen där alla ska med, det ska vara fler lag i Champions League, fler lag i EM, fler lag i VM och så vidare. Det här gäller även EM, i nästkommande mästerskap EM 2020 kommer hela 13 lag dela på arrangemanget.

Det är nog bara början, UEFA vill göra EM till ett slags Champions League. Man vill helt enkelt sprida fotbollen så mycket det bara går.

Tanken är på ett sätt god för då får fler lag vara med och i fotbollens finrum. Men samtidigt går lite av charmen förlorad eftersom hela tanken med ett mästerskap är att det ska vara på samma ställe.

En fördel med att fördela arrangörskapet är att ekonomin inte behöver bli lidande på samma sätt som det kan bli om en nation tar hand om hela mästerskapet. Det kan också vara åt andra hållet d.v.s att potentiella

För mindre nationer kommer det såklart bli enklare att kvalificera sig för EM när det är 24 lag med och inte 16 eller 8. Risken med det är dock att kvalitén blir lidande, men det är såna smällar UEFA får ta.

En annan risk är att själva kvalspelet urvattnas då nästan hälften av lagen tar sig till EM-slutspelet. Vi kan då hamna i ett läge där kvalet redan är avgjort efter hälften av matcherna. Det är inte bra för ekonomin då publikintresset lär svikta rejält.

UEFA ser EM som en slags försökskanin för vad som kan genomföras och inte. Man vill inte gärna gå på VM direkt och testa nya regeländringar eller domarsystem. Därför tror vi att vi kommer få se ännu fler nya grepp från UEFA under EM.

Fotbolls EM 2020 – städerna

Sverige och Friends Arena hade sökt EM 2020 men fick tyvärr avslag. Istället kommer fotbolls EM 2020 avgöras i följande länder: Azerbajdzan, Belgien, Danmark, England, Irland, Italien, Holland, Rumänien, Ryssland, Skottland, Spanien, Tyskland och Ungern. Finalen kommer gå av stapeln på Wembley, det är redan klart.

Kapaciteten kommer ligga på från 50 000 åskådare och uppåt. Det är en rejäl ökning från det tidigare kravet på 30 000. Frågan är om inte UEFA tagit i lite väl hårt här. Spontant känns det som att det kan bli svårt att locka 68 000 åskådare till Azerbadjzan som arenan tar.

Värdländerna är garanterade att spela minst två matcher på hemmaplan, men däremot finns inga garantier på att värdländerna kommer kvalificera sig. Alla lag kommer vara med i kvalet, även de som står som värdar. På så sätt blir i alla fall EM 2020 lite mer rättvist jämfört med tidigare mästerskap. Hemmaplansfördelen som funnits tidigare försvinner därmed lite nu.