Fotbolls EM – skyttekungarna

Patrik Kluivert

Det har varit en del både oväntade och väntade skyttekungar i EM genom åren. Här är några som sticker ut.

Milan Baros – EM 2004

Den tidigare Liverpool-anfallaren förde en ganska anonym tillvaro innan EM 2004, men efter turneringen var det nog ingen fotbollsintresserad person som inte kände till honom. Han gjorde totalt 5 mål i hela turneringen, tre av dem i gruppspelet. Resterande två gjorde han i kvartsfinalen mot Danmark.

Det var främst i Liverpool som han verkligen var på tapeten, efter sejouren där följde ett antal år av spel i korta inhopp i diverse europeiska klubbar.

Han var mindre lyckad i Aston Villa, tiden i Lyon blev inte heller särskilt lyckosam. Men i Galatasaray fick han återigen upp målsnittet.

Karriären rundades sedan av med spel i tjeckiska klubbar med varierad framgång.

Det bestående intrycket av Milan Baros kommer dock alltid vara från den där framgångsrika sommaren 2004 när han frälste Tjeckien i match efter match.

Patrick Kluivert/Savo Milosevic – EM 2000

EM-slutspelet i Holland och Belgien går kanske inte till historien som det hetaste mästerskapet genom tiderna. Men det var en turnering där klassiska spelare som Totti, Trezeguet, Henry, Inzaghi och Hakan Sükür var på den absoluta toppen av karriären. Så även Patrick Kluivert och Savo Milosevic som vann skytteligan på delad förstaplats med 5 mål vardera.

Patrick Kluivert var en firad anfallare i FC Barcelona under den här tiden. Där gjorde han sig känd för sin strålande teknik och vassa huvudspel. I hemma-em 2000 skulle han vara den pålitliga anfallaren som holländarna kunde förlita sig på. Och visst blev han det. Med sina 5 mål såg han till att Holland tog till semifinal. Väl där blev dock Italien för starka men det var trots allt en turnering där Kluivert gjorde stor succé.

Savo Milosevic fick aldrig prova på spel i Europas största klubbar, men han var likväl en stabil anfallare i mindre spanska klubbar. I det dåvarande Jugoslaviska landslaget var han dock lagets stora stjärna och anfallsvapnet nummer ett.

I EM 2000 var han med och förde Jugoslavien till kvartsfinal, där åkte man dock ut mot Spanien med hela 6-1. Men Milosevic gjorde stor succé och vann skytteligan med 5 fullträffar, detta trots att han alltså bara spelade 4 matcher.

Alan Shearer – EM 1996

Det stora hoppet för hemmanationen England i EM 1996 var att Alan Shearer skulle frälsa laget. Det gjorde han också, även om det inte räckte hela vägen. Den forne Blackburn och Newcastle-anfallaren stänkte dit fem mål i turneringen där England åkte ut i semifinal.

Under hela 90-talet och i början av 00-talet var Shearer en fruktad anfallare i Blackburn Rovers och Newcastle United. Han har vunnit såväl Premier League som skytteligan. Efter karriären påbörjades en tränarkarriär i just Newcastle som dock inte var särskilt lyckad.

Idag är han kvar i fotbollen och jobbar som expert på brittiska BBC.