Nyheter

Historien bakom EM i fotboll

Den som tog initiativet att ordna ett Europamästerskap i fotboll var fransmannen Henri Delaunay. Han presenterade idén redan på 1920-talet men det var först när han blev president i det nybildade Europeiska fotbollsförbundet, Uefa som han kunde få igenom idén. Delaunay dog redan 1955, efter bara ett år som UEFA-president. Han fick inte uppleva den första EM-turneringen. Vid den här tiden kallades den “Europacupen i fotboll för landslag”. Pokalen som de landslagen vill vinna är uppkallad efter Henry Delanye. Till 2008 års EM-slutspel gjordes den om till viss del och blev lite större än föregående variant.

Sovjetunionen vann den första mästerskapet 1960. Man tog en finalseger med 2-1 mot Jugoslavien. 1968 fick turneringen sitt nuvarande namn EM, Italien slog då Jugoslavien med 2-0 i en omspelsmatch – straffsparkar vid oavgjort resultat efter förlängning  hade inte införts ännu. Under 1960 och 70-talet ökade intresset för turneringen och till 1980 års turnering ansåg UEFA att tiden var mogen för att öka mängden lag i slutspelet från 4 till 8. Västtyskland blev det första landet att vinna turneringen 2 gånger efter finalseger med 2-1 mot Belgien.

Tilbakablick till EM 1988

EM i fotboll 1988 spelades i Tyskland, närmare bestämt i dåtidens Västtyskland.

Nederländerna kunde 1988, knappt 14 år efter förlusten i VM finalen 1974, ta hem Europamästerskapstiteln i München. Det nederländska laget hade efter en förlust i första matchen vuxit in i turneringen och i semifinalen slog man ut hemmanationen Västtyskland. Milanspelarna och superstjärnorna Frank Rijkaard, Ruud Gullit och Marco van Basten var några av profilerna i laget. Van Basten blixtrade till i gruppspelsmatcherna efter att dragits med en skada inför turneringen. Han svarade för ett hat-trick mot England. I semifinalen sköt han in segermålet, men det mest ihågkomna målet kom i finalen då van Basten ur minimal vinkel fick på ett fantastiskt volleyskott som avgjorde matchen. Detta mål räknas som ett av de snyggaste och mest värdefulla målen genom tiderna.

I väntan på EM

Under väntetiden till nästa EM så har vi ju faktiskt ett fotbolls VM att se fram emot. Den 14:e juni så börjar mästerskapet i Ryssland. Favoriter att ta hem bucklan är som vanligt när det kommer till stora mästerskap i fotboll, Tyskland, Brasilien och Spanien. Även Frankrike räknas som ett av länderna med största chans att vinna. 3 av 4 favoriter är alltså från Europa, detta ger hopp inför nästa EM.

Live betting

För första gången ska ett Europamästerskap i fotboll spelas i flertalet länder. Sverige försökte få till matcher på Friends men blev nekade dubbla gånger. Något man skulle tänkt på innan man byggde en halvmedioker arena. När EM 2020 ska spelas är det live betting som gäller. Att betta live ger många fördelar jämfört med vanlig betting. Till exempel är marknaderna betydligt fler jämfört med pre game. Detta då det under en match tillkommer nya marknader och spelalternativ hela tiden.

Mer action

Förutom att det är roligare med live betting är det också betydligt mer actionfyllt. Att sitta och följa en match samtidigt som man placerar spel ger en adrenalinkick som är väldigt fin. Detsamma gäller när du ser ditt spel gå in i slutsekunderna av matchen. Det rekommenderas alltid att spela live jämfört med pre game. I alla fall för dig som söker extra spänning.

Live betting under EM

2020 är det dags för EM i fotboll igen. Live bettingen är ännu mer utvecklad då än vad den är idag och spelare kommer kunna streama matcher matcherna i Fotbolls-EM samtidigt som de tittar på dem. Att spela live är helt enkelt lite roligare och betydligt mer spännande. Prova under EM!